Accessibility links

Bush ve Sharonun Vaşinqton gorushu basha chatdi - 2002-05-07


Israilin bash naziri Ariyel Sharon Tel-Evivde intihar bomba partlayishinin heyata kechirilmesi sebebile Vashinqtona seferini yarimchiq qoyaraq Israile qayidir. Cenab Sharonun numayendesi bildirib ki, o, Konqresin liderlerile gorushunu te'xire salmishdir. Bundan evvel Ag Evde gorushen prezident Bush ve bash nazir Sharon Israil-Felestin munaqishesini bir saatdan artiq muzakire etmishler. Gorushden sonra muxbirlerle danishan hem prezident Bush, hem de cenab Sharon Felestin muxtariyyetinde islahatlarin kechirilmesinin labudluyunu qeyd etmishler.

Cenab Bush bildirmishdir ki, Felestinin vahid tehlukesizlik quvvesinin yaradilmasina komek etmek uchun o, Merkezi Keshfiyyat Idaresinin direktoru Corc Teneti Yaxin Sherqe gonderecek. Cenab Bush habele soylemishdir ki, Felestinlilere konstitusiya ve hem ozlerinin, hem de dunyanin Felestin muxtariyyetine inanmasi uchun hokumetlerinde sheffafligin movcud olmasi lazimdir. Birleshemish Shtatlarin yuksek seviyyeli resmi numayendesi Amerikanin Sesine demishdir ki, prezident Bush ve Ariyel Sharon gorush basha chatana qeder bomba partlayishinin detallari ile bagli me'lumatlarla tanish deyildiler.

Gorushden evvel Ağ Evin metbuat katibi Ari Fleyşer bildirmishdir ki, prezident Buş İsraile desteyinin zeiflemedeyini vurğulayacaq, lakin cenab Şaronu Felestin xalqının veziyyetini yüngülleşdirmeye çağıracaq. Prezident Buş hemçinin demokratiya ve korrupsiyadan azad iqtisadiyyata esaslanan Felestin dövletini desteklediyini bir daha tesdiqleyecek. Cenab Şaronun Yaxın Şerqle bağlı gelecek danişıqlarda Felestinlilerin lideri Yasir Erefatın iştirakını nezerde tutmayan bir plan teqdim edeceyi gözlenilirdi. İsrailin resmi nümayendeleri bildiribler ki, cenab Şaron İsrailin keşfiyyat xidmetinin İsraillilere hücumlarla cenab Erefat arasında elaqe olduğunu gösteren 100 sehifelik senedinden Felestin liderinin danışıqlar prosesinden çıxarılması üçün esas kimi istifade edecek.

Chershenbe axshami prezident Bush Iordaniya krali Abdulla ile gorusherek Yaxin Sherqle bagli muzakireleri davam etdirecek.

XS
SM
MD
LG