Accessibility links

DağlıqQarabağ ermenileri yeniden Arkadi Qukasyana ses vermişler - 2002-08-12


Bazar günü Azerbaycanın Dağlıq Qarabağ vilayetinde keçirilmiş prezident seçkilerinde seçicilerin 85 faizi Arkadi Qukasyanın yeniden prezident seçilmesine ses vermişdir.

Stepanakertde Merkezi Seçki komissiyası bildirib ki, dünen günün yarısına qeder seçicilerin teleb olunan 25 faizi seçkilerde ses verdiyine göre, seçkileri qanuni hesab edir.

Dağlıq Qarabağ ermenileri ümid edirler ki, dünenki seçkiler anklavın beynelxalq ictimaiyyet terefinden tanınmasına yardım edecek.

Rusiya ve Birleşmiş Ştatlar daxil olmaqla, azı 40 ölkeden müşahideçi 250-den çox seçki menteqesinde seçkilerin gedişini izlemişdir. Rusiya, Azerbaycan ve Avrova Birliyinin seçkilerin keçirilmesine keskin e’tirazlarını bildirmesine baxmayaraq, seçkiler zamanı iğtişaşların baş vermediyi bildirilir. Tenqidçiler bu seçkileri Azerbaycanın erazi bütövlüyü qarşısında ciddi bir sınaq kimi qiymetlendirirler.

Seçkilerde esas namized olan Arkardi Qukasyan ses verdikden sonra bildirmişdir ki, seçkiler eleyhine olan adam demokratiyaya qarşı çıxır. Qağlıq Qarabağın müsteqilliyini qeti suretde himaye eden 3 reqibi üzerinde qelebe çalmış Arkadi Qukasyan demişdir ki, gelen 5 illik prezidentlik dövründe iqtisadi islahatların heyata keçirilmesine çalışacaq.

Anklavın iqtisadiyyatı erazide herbi emeliyyatlar başa çatsa da, tam dağılmışdır. Münaqişede 35 mine yaxın adam helak olmuş, bir milyondan çox adam doğma yerlerinden didergin düşmüşdür.

Beynelxalq vasiteçilerin illerdir Dağlıq Qarabağ münaqişesinin helline çalışmasına baxmayaraq, indiyedek böhranın helli yolu tapılmamışdır. Bezi müşahideçiler qeyd edirler ki, dünenki seçkilerden sonra münaqişenin dinc yolla hell olması imkanları daha da azala biler.

Bu arada, Azerbaycan prezidenti Heyder Eliyev ve Ermenistan prezidenti Robert Köçaryan arasında avqustun 13-de zirve görüşü keçirilecek. Dağlıq Qarabağ münaqişesinin müzakiresi prezidentler arasında görüşün diqqet merkezinde olacaq.

XS
SM
MD
LG