Accessibility links

Buş administrasiyasının Seddam Hüseyne qarşı tutduğu mövqe hem Amerika ictimaiyyeti, hem de Konqres terefinden desteklenir - 2002-09-21


Son re’y sorğularının neticelerine göre, prezident Buş Amerika ictimaiyyetini İraqın Birleşmiş Ştatlara hede töretdiyi fikrine inandıra bilmişdir. Re’y sorğuları onu da gösterir ki, Amerikalılar prezidentin öz fikirlerini BMT qarşısında esaslandırmasını alqışlayırlar. Buna göre de re’y sorğularına esaslanaraq onu demek olar ki, Amerikalıların çoxunun fikrince, İraqa qarşı aksiya heyata keçirmek vacibdir. Prezident Buş BMT-nin fealiyyet göstermesi üçün son zamanlar tezyiqleri artırmışdır. “BMT-nin Tehlükesizlik Şurası qetiyyet göstermelidir, fealiyyete keçmelidir ve bu rejimi mes’yl tutmalıdır. Eks teqdirde, bunu Birleşmiş Ştatlar ve bizim be’zi dostlarımız edecekler.”

Lakin qeyd etmek lazımdır ki, noyabrda hem Senat, hem de Nümayendeler palatasında nezaretin balanslaşa bileceyi Konqres seçkileri İraqla bağlı debatların tonunu müeyyen derecede endirmişdir. Demokratlar ümumilkde, İraqa qarşı lazım gelse herbi qüvve işletmek üçün prezidente Konqres terefinden selahiyyet verilmesi fikrini destekleyirler. Lakin demokratların çoxu bu fikirdedir ki, herbi emeliyyatlara başlamazdan evvel cenab Buş BMT-nin vasitesile bütün variantları nezerden keçirmelidir. Senatda demokrat ekseriyyetin lideri Tob Deşl. “Seddam Hüseynin tehlüke yaratması ve bu tehlükenin müxtelif yollarla, özü de beynelxalq koalisiya ve BMT vasitesile qarşısının alınmasının vacibliyi meslesinde heç bir fikir ayrılığı yoxdur.”

Demokratların prezidentin İraq meselesinde mövqeyine tenqidi münasibeti onun BMT-de çıxışından sonra deyişmişdir. Lakin bununla bele, Konqresde her iki partiyadan be’zi nümayendeler Ağ Eve xeberdarlıq edirler ki, onların seçicilerle münasibetlerinden aydın olur ki, prezidentin İraqla bağlı mövqeyini desteklemekle qarışıq hissler yaranmış olur. Meselen, demokrat konqresmen Nik Rahal Amerikanın Sesine müsahibesinde demişdir ki, Qerbi Virciniya ştatında seçiciler ona bununla müxtelif suallar vermişler. “Bu müharibe neye başa gelecek? Müharibe bizim diqqetimizi ölke daxili meselelerden, bizim burada hell etmeli olduğumuz problemlerin hellinden yayındıracaqmı?”

Siyasi tehlilçierin çoxu bele bir neticeye gelir ki, demokratlar Senatda nezareti ellerinde saxlamaq ve noyabrda Nümayendeler palatasında ekseriyyet elde etmek şansını itire bleceklerinden qorxaraq indi prezidentin İraq meselesinde mövqeyine açıq e’tiraz etmeyin xeyri olmadığını görürler. Respublikaçılara geldikde ise burada prezidente ele evvelden tam destek verilir. 1991-ci ilde Körfez müharibesi zamanı herbi qüvve işletmeyin eleyhine ses veren Ayova ştatındaın sentor Çarlz Qrasli indi deyir ki, prezident Buşun Seddam Hüseyne qarşı tutduğu mövqeyi müdafie edir. “Men BMT-nin sanksiylarının pozulduğunu ve bu şexsin sülh ve sabitliye tehlüke yaratdığını gösteren beyanata esaslanan qetnameni destekleyeceyem.”

Prezidentin herbi qüvve işletmek üçün ona selahiyyet verilmesi haqda müracietile bağlı Konqresde sesverme gelen bir neçe hefte erzinde keçirilmelidir ve her iki pratiyadan qanunvericiler prezidentin qelebe çalacağını gözleyirler.

XS
SM
MD
LG