Accessibility links

Prezident Buş respublikaçılara destek toplayır - 2002-11-04


Prezident Buş respubikaçılar partiyasından namizedlere destek toplamaq meqsedile bir ştatdan o birine seferini davam etdirir. Sabahkı seçkilerde Konqresin Nümayendeler palatası, Senatın üçde bir hissesi ve ştatlarda 36-vezife uğrunda mübarize gedecek. Bir neçe yere başqa namizedin seçilmesi Senatda güc balansını deyişdire biler. Be’zi mühüm ştatlarda respublikaçı qubernatorların seçilmesi ise gelecekde Corc Buş yeniden prezident seçilmek üçün kampaniya aparan zaman ona kömek ede biler. Prezident Buşun müşavirleri bu seçkilerde gergin mübarizenin gedeceyini e’tiraf etmişler. Corc Buşun reytinqinin 60 faizden yüksek olmasını nezere alaraq, müşavirler onun 2002-ci il respublikaçıların seçki kampaniyasında mühüm rol oynadığını gösterirler.

Prezident Buş bir neçe sesin seçkilerin neticelerine te’sir ede bileceyi ştatlara sefer edir. İllinoys ştatında respublikaçılar hem qubernator, hem de Nümayendeler palatasında yerler uğrunda çetin mübarize aparırlar. Ştatın paytaxtı Sprinqfild şeherinde prezident Buş seçicileri feallığa çağırmışdır.

“Ses verin. Ne lazımdırsa edin. Bir-birinize zengler edin. Qonşularınızı özünüzle aparın, adamları seçki meteqelerine aparmaq üçün ne lazımdırsa edin. Ona göre ki, biz müxetlif vezifelere çox yaxşı namizedlere destek veririk. Onlar yaxşı adamlardır, onlara kömek lazımdır ve onlar bizim desteyimize layiqdirler.”

Prezident Buş seçki kampaniyası zamanı esas diqqeti yerli ve ştat seçkilerinde adamları daha çox maraqlandıran tehsil, vergiler ve sehiyye kimi meselelere yöneldir. Bununla bele, İraqla müharibe ve terrorizm elayhine mübarize onun demek olar ki, bütün çıxışlarında qyed edilir. Demokratlar partiyası bunu düzgün taktika kimi qiymetlendimir. Demokratlar hseab edir ki, prezident Buş seçki kampaniyasına bu qeder vaxt serf etmemelidir ve bu meseleleri Vaşinqtonda qalıb hell etmelidir. Demokratlar partiyasının sedri Terri Makoliffe prezidentin strateji sehve yol verdiyini deyir.

“O daim kampaniya aparmaqla meşğuldur. İndiye qeder o, 90 merasimde iştikar etmişdir, 70 fond yaratmışdır, 144 milyon dollar pul toplamışdır. Men isterdim ki, o, respublikaçıların zeif namizedlerine kömek etdiyi kimi, vaxtının çoxunu bizim zeif iqtisadiyyatımıza kömek etmek üçün istifade etsin. O, iqtisadiyyata kömek etmek üçün vaxt ayırmalıdır.”

Respublikaçılar bu tenqidlere ehemiyyet vermemeye çalışırlar. Terrorizmle mübarizenin en qızığn vaxtı prezident Buş heqiqetenmi partiya terefkeşliyi edir? Respublikaçıların milli komitesinin sedri Mark Rosko.

“Biz bilirik ki, o, mes’uliyyet daışıdığı bütün meselelerle her zaman, her yerde, dünyanın hansı yerinde olursa-olsun meşğul ola bilir. Mesele ondadır ki, heyat davam edir ve davam edecek. Fikrimce, hamı neinki prezident Buşun, habele başqalarının da ölkenin siyasi heyatıyla daha çox meşğul olmasını gözlemelidir.”

Seçkilere bir gün qalır. En’enevi olaraq Ağ Eve sahib partiya Konqres seçkilerinde yerlerin çoxunu ala bilmir. Lakin Buşun sahib olduğu Ağ Evde bu en’enenin deyişile bileceyine ümid edirler.

XS
SM
MD
LG