Accessibility links

Tehlükesizlik Şurası Iraqla bağlı qetnameni qebul etmeye yaxındır - 2002-11-07


Britaniya ve Birleşmiş Ştatlar İraqı silahsızlaşdırmaq meqesdile Amerikanın hazırladığı qetname layihesinin qebul edilmesine üçün se’yleri güclenidiribler. BMT-nin Tehlükesizlik Şurasında Amerikanın teklifi ile bağlı müzakireler davam etdirildiyi zaman bu gün prezident Buş Rusiya prezidenti Vladimir Putine zeng ederek meseleni onunla müzakire etmişdir. Britaniyanın xarici işler naziri Cek Strou kütlevi qırğın silahları proqramından el çekmesi üçün İraqa son şans verilmesi meqsedile qetnamenin qebul edilmeli olduğunu qeyd edib. Fransanın xarici işler naziri Dominik de Villepin ise BMT-nin Tehlükesizlik Şurasının üzvlerinin İraqla bağlı qetnameni qebul etmeye yaxın olduqlarını söyleyib. Nazirin bildirdiyine göre, sesverme bir neçe gün erzinde keçirile biler.

Avropa-1 radiosuna müsahibede Fransanın xarici işler naziri deyib ki, sekkiz heftelik müzakirelerden sonra Tehlükesizlik Şurasının üzvleri İraqla bağlı qetnameni qebul etmeye yaxındırlar. Sesverme ise cenab de Villepinin dediyine göre, ya bu heftenin sonu, ya da gelen hefetenin evveli keçirile biler.

Fransa hele de metnin deyişdirilmesi ile bağlı müzakireler aparır. Dominik de Villepin Fransanın İraq silah müfettişlerinin teleblerine emel etmese, avtomatik olaraq güc yolundan istifade edilmesinin bir daha eleyhine olduğunu vurğulamışdır.

İraqın yeni, daha ciddi teftiş qaydalarına emel etmesini nezerde tutan qetnamenin qebul edilmesi esas e’tibarile Fransa ve Rusiyanın ifade etdiyi narahatlıqlara göre te’xire salınırdı. Her iki ölke İraq teftiş teleblerini yerine yetirmediyi teqdirde avtomatik olaraq qüvve işledilmesi meselesine ehtiyatla yanaşır. Hal-hazırda Tehlükesizlik Şirasına teqdim olunmuş qetname layihesinin qebul edilmesi ciddi neticelere getirib çıxara biler. Buna göre de burada iki merhelelik proses nezerde tutulur ve İraq teleblere emel etmese, Tehlükesizlik Şurası müzakireler keçirmeye çağırılır. Fransa xarici işler naziri habele BMT-nin baş katibi Kofi Annan ve Tehlkükesizlik Şurasının 15 üzvünün İraqla bağlı son qetnamenin yekdille qebul edilmesi çağrışlarına işare etmişdir.

Dominik de Villepinin dediyine göre, bu gün İraqla müharibenin mümkün olmayacağıan ümid daha güclüdür. Xarici işler naziri bildilrmişdir ki, sentyabrda çoxları müharibenin her hansı bir an başlanacağından ehtiyat edirdiler.

XS
SM
MD
LG