Accessibility links

Fransa prezident seçkileri erefesinde - 2002-05-05


Son re’y sorğularına göre, cenab Şirak bugünkü seçkilerde seslerin 75-80 faizini alacaq. Lakin aprelin 21-i seçklerin birinci turundan evvelki neticeler mübarizenin Jak Şirak ve sosialist baş nazir Layonel Jospen arasında gedeceyini gösterirdiler. İndi her şey ne qeder adamın biteref qaldığından ve adeten, seslerini solçulara veren seçicilerin cenab Şiraka öz desteklerini nece nümayiş etdireceklerinden asılı olacaq. Bazar günü seçklerinden evvele geldikde, milyonlarla insan Fransa şeherlerinin küçelerinde yürüşler keçirerek ifrat saçğı Le Penin hakimiyyete gelemesinin qarşısını almaq istediyini nümayiş etdirmişdi. Jak Şirak ise özünü milli birliyi tecessüm etdiren namized kimi göstererek televiziyada çıxışı zamanı seçicilerin üreklerinin nazik tellerini oynatmağa çalışmışdı.

Tehlilçillerin fikrince, Fransa seçicilerinin birinci dövrede Le Peni desteklemesi onunla bağlı idi ki, esas namized Jak Şirakın onları daha çox maraqlandıran cinayetkarlığın artması, mühaciret ve siyasi korrupsiya kimi meselelere üstünlük vermediyini hiss etmişdiler. Le Pen özünü “kiçik bir qrupun çempionu” kimi tesvir edir. Onun dediyine göre, bu qrup işsizlik kimi meselelere göre narahatdır ve Fransanın Avropa Birliyinde, habele qlobal biznesde suverenliyini itirdiyinin şahidi olmuşdur. Cenab Le Pen heftenin çerşenbe axşamı namizedliyi eleyhine kütlevi e’tiraz nümayişlerine ehemiyyet vermeyerek deyir ki, o, nümayişler deyil, seçicilerin seslerine diqqet yetirir. Hemin gün Parisde özünün teşkil etdiyi yürüşde çıxış eden cenab Le Pen özüne xidmet eden hakimiyyet adlandırdığı hazırkı iqtidarı onu her vechle ezmeye çalışmaqda ittiham etmişdir. “Menim opponentlerim küçeler, siyasi partiyalar, hemkarlar itifaqları ve bir deste marksist keşişi işe celb etmişler. Onlar menim eleyhime çıxmaq üçün idmançılar, aktyorlar ve ziyalılardan ibaret qruplar yaradırlar”.

Cenab Le Penin iddia etdiyi seçicilerin onun eleyhine qaldırılması faktının yeqin ki, bugünkü sesvermeye te’siri olacaq. Fransalıların bir hissesi fikirleşir ki, Le Penin qarşısını almaq lazımdır. Siyasetden uzaq olan adamlar arasında Jak Şiraka reğbetle yanaşmayanlar var. Lakin Le Penin seslerin az faizini qazanması üçün onlar cenab Şiraka ses verecekler. Xatırladırıq ki, Jak Şirakın adı o hele Parisin meri olduğu vaxtlar korrupsiya ile bağlı itihamlara göre lekelenmişdir. O, Fransa solçularının nifretini qazanmışdır. Be’zi solçular hetta deyir ki, ona ses verende cerrah elcekleri geyecekler. Bununla onlar başqa alternativin olmadığına işare etmek isteyirler. Le Penin populist ideyalardan ibaret qarışıq görüşlerinin ise destekleneceyi gözlenilmir. Burada mühaciretin qarşısını almaqdan, adamları işle te’min etmekden ve qayda- qanun yaratmaq ve’dlerinden söhbet gedir. Le Penin terefdafları onun Fransanı tenezzülden çıxara bilecek yegane namized olduğunu deyirler. Onu da qeyd etmek lazımdır ki, Le Penin eleydarları arasında eleleri var ki, hesab edirler ki, onun terefdarlarının dile getirdikleri cinayetkarlığın artması ile bağlı narahatlıqlar ekseriyyeti temsil eden siyasetçilerin diqqetini celb etmelidir. Belelikle, eger ekseriyyeti temsil eden siyasetçiler Le Penin namizedliyini güclü siyasi qüvveye çeviren problemleri hell ede bilmeseler onun başçılıq etdiyi Milli Cebhe gelecekde destek qazanacaq. Bununla bele, cenab Le Penin bugünkü seçkilerde qelebe qazanmaq şansı olmadığına baxmayaraq, o, gelen ay parlament seçkilerinde ve ümumiyyetle, ne qeder imkanı varsa, mübarize edeceyine söz vermişdir.

XS
SM
MD
LG