Accessibility links

Federal Tehqiqat Bürosu keskin tenqidlerle qarşılaşmışdır - 2002-06-03


Federal Tehqiqat Bürosunun direktoru Robert Müllerin eks-terror meselelerine daha çox diqqet verilmesi meqsedile idarenin yeniden teşkili ile bağlı planları e’lan etmesine baxmayaraq, o özü de e’tiraf etmişdir ki, büro sentyabrın 11-i hücumları haqda xeberdarlıqlara diqqet vermeyi nezerden qaçırmışdır. Bununla bele, hüquq-mühafize orqanlarının resmi nümayendeleri deyirler ki, onlarda olan informasiyaya esaslanaraq çetin ki, hadiselerin qarşısı alına bilerdi.

Birleşmiş Ştatların baş prokuroru Con Aşkroft bildirmişdir ki, ciddi bir hadisenin baş vereceyine dair bütün elametleri bele bir yere yığsaq bele, sentyabrın 11-inin qarşısı çetin ki, alına bilerdi. Con Aşkroft fikirlerini A-B-C teleşirketinin “This VVeek”, “Bu hefte” proqramında izah etmişdir.

“Menim fikrime göre, indi elimizde olan informasiya üstünün açılması lazım olan ne ise mühüm bir şeyin baş vere bileceyini göstermir”.

Federal Tehqiqat Bürosunun deirektoru Robert Müllerin de meseleye münasibeti eynidir. N-B-C teleşirketinin “Meet the Press”, “Metbuatla görüş”proqramında çıxış eden Müller bir daha e’tiraf etdi ki, idarenin sentyarbın 11-den evvelki fealiyyeti zeif idi. Robert Müller qeyd etdi ki, Federal Tehqiqat Bürosunda böyük yeniden teşkil olunma ile bağlı işler artıq başlayıb.

“Me’lumatlar sel kimi gelir. Gelecekde bizim görmeli esas işimiz ondan ibaretdir ki, gelecek hücumların qarşısını almaq üçün hisse-hisse gelen informasiyanı bir yere toplayıb ümumi menzere yaratmaq qabilliyyetini, analitik ve bununla yanaşı, texnoloji qabiliyyeti artırmaqdır. İndi bunun üzerinde işleyirik”.

Hem Federal Tehqiqat Bürosunun direktoru, hem de baş prokuror federal agentlerin internet sehifelerine, siyasi tedbirlere, dini merasimlerin icra olunduğu yerlere ve ümumiyyetle, müxtelif ictimai yerlere nezaret ede bilmeleri üçün qaydaların yüngülleşdirilmesi ile bağlı qerarı müdafie etmişler. 1976-cı ilde hazırlanmış köhne qaydalara esasen, Federal Tehqiqat bürosunun agentinin Birleşmiş Ştatlar erazisinde nezaret apara bilmesi üçün cinayetin töredilmesi haqda delil getirilmeliydi. Bunun meqsedi 1960-cı illerde, vetendaş hüquqları herekatının genişlendiyi dövrde herekatın liderlerinin şexsi heyatı nezaret altında olduğu zaman müşahide olunan pozuntuların qarşısını almaq idi. Birleşmiş Ştatlar Konqresinde aparıcı koqresmen, Nümayendeler Palatasının Edliyye komitesinin sedri, respublikaçı konqresmen Ceyms Sensenbrenner C-N-N teleşirketine bildirmişdir ki, terrorizmle mübarize adı altında qaydaların bele yüngüleşdirilmesinin eleyhinedir.

“Federal hüquq-mühafize orqanlarının Tehqiqat Bürosunun Martin Lüter Kinq kimi adamları güddüyü o xoşagelmez illere qayıtdığını eşitdikde hiddetlendim”.

Baş prokuror Aşkroft buna cavab olaraq bidirmişdir ki, Amerika müharibe aparır ve gelecek terror hücumlarından qorunmaq üçün nezaret etme qaydalarının deyişdirilmesi labüddür.

“Bu, bizim vezifemizdir. Bunu Amerika xalqı bizden isteyir. Biz bunu etmeliyik”.

Çerşenbe axşamı Konqresin Nümayendeler Palatası ve Senatın Keşfiyyat komitesi sentyabrın 11-i hadiseleri ile bağlı dinlemelere başlayır. Bağlı qapılar arxasında keçecek sessiyalarda Federal Tehqiqat Bürosu ve Merkezi Keşfiyyat agentliyinin terror tehlükesi ile elaqedar gördüyü işler ve agentliklerin bele bir hadisenin qarşısını ne üçün ala bilmediyi meselesine baxılacaq. Konqresin tehqiqatına Florida ştatından iki qanunverici, demokrat senator Bob Graham ve respublikaçı Porter Qoss rehberlik edirler. Senator Qraham deyir ki, tehqiqatın meqsedi aydındır.

„Evvela, biz Amerika xalqına sentyabrın 11-i hadisesi haqda, sentyabrın 11-nin nece baş verdi haqda me’lumat vermek isteyirik. İkincisi, biz bundan netice çıxarmaq isteyirik ve başqa bir sentyabrın 11-nin baş vermemesi üçün qebul edilmesi lazım olan islahatları Amerika xalqına izah etmek isteyirik”.

Buş administrasiyası Konqresin Keşfiyyat komitesile emekdaşlıq edeceyini bildirmişdir. Dinlemelerin başmasına bir gün qalmış Nyusvik jurnalı yazmışdır ki, Merkezi Keşfiyyat idaresi aylarla sentyabrın 11-i hadiselerini töreden iki nefer teyyare qaçıranı nezarete götürübmüş. Agentlik onların El-Qaide ile elaqelerini de bilirmiş, lakin bununla bağlı informasiyanı Federal Tehqiqat Bürosu ile vaxtında bölüşmemişdir.

XS
SM
MD
LG