Accessibility links

Konqresin Nümayendeler Palatası prezident Buşa İraqa qarşı herbi emeliyyatlar aparmaq üçün selahiyyet veren qetnameye ses verdi - 2002-10-10


İraq problemini nece hell etmek meselesinde demokratlar ve be’zi respublikaçıların prezident Buşu tenqid etmeye davam etmesine baxmayaraq, administrasiyada inanrıdılar ki, qetname qebul edilecek. Nümayendeler Palatası ve Senatda olan be’zi demokratlar qebul edilmesi qaçılmaz görünen qetnameden diqqeti yayındırmağa çalışırdılar. Onlar bunun evezine başqa variantlar teklif edirdiler. Demokrat Karl Levin Senatda Birleşmiş Ştatların BMT-nin yeni, daha güclü qetnamesinin olduğu halda, herbi emeliyyatlar heyata keçire bilmesi ile bağlı qetname variantını destekleyirdi. Eger prezident bunu meqbul hesab etmese, o zaman herbi qüvve işletmek üçün o, Senatda ayrı sesverme keçirilmesini isteye bviler. Senator Levinin dediyine göre, bele bir alternativ Birleşmiş Ştatların “tekbaşına hereket etmek” ifadesinin potensial olaraq vura bileceyi zererin qarşısını almaq imkanı verir.

“Eger biz ağılla hereket edib herbi qüvvelerimizden BMT-nin üzv ölkelerin qüvveden istifade etmesine icaze veren qetnamesinsen sonra istifade etsek, biz tekce Konqresi deyil, hem de bütün dünya icitmiayyetini birleşdire bilerek.”

Senator Levinin teklif etdiyi layihe ile demek olar ki, eyni olan başqa bir layihe bu gün sese qoyulmalıdır. Onu ireli süren Cenubi Karolina ştatından demokrat konqresmen Con Sprat deyir ki, qetname qebul edilmese bele, bunun müeyyen te’siri olacaq.

“Fikrimce, 135-den 150-ye qeder ses de Ağ Eve Nümayendeler palatasının üzvlerinin teşkil etdyi bir qrupun ehval-ruhiyyesini gösterecek ve belke Senatda sesvermeye te’sir edecek.”

Prezident Buş dünen deokratların en nüfuzlu senatorlarındaın biri olan Con Kerrinin desteyini ala bilmişdir. Lakin Senatın xarici elaqeler komitesinin başçısı Cozef Bayden qetname ile bağlı öz fikirlerini ifade ederken bele bir xeberdarlıq da etmişdi.

“Xarici siyaset nece yaxşı qurulsa da, o, Amerika xalqının me’lumatlanaraq öz razılığını bildirmesine esaslanmadan uzun müddet davam ede bilmez. Onlardan bir şey soruşulubmu? Amerika xalxı hele de ondan neyin soruşulacağı haqda heç bir şey bilmir.”

Senat ve Nümayendeler Palatasında müzakireler dünen axşama qeder davam etmişdir. Senat müzakirelere son qoymaq meqsedile sesvermeni günün birinci yarısı keçirilmeye hazırlşırdı. Lakin burada demokratların nüfuzlu senatoru Robert Bördün son deqiqeye qeder gecikdirme taktikasını işledeceyini gözleyirdiler. Buş administrasiyası prezidente İraqa qarşı herbi qüvve işletmek selahiyyeti veren qetnamenin her iki partiya nümayendeleri terefinden destekleneceyine ümid etdiyini bildirmişdi. Ağ Evin nümayendesi Ari Fleyşerin dediyine göre, Konqres dünyaya ve İraqa bunu çatdıracaq: Seddam Hüseyn BMT-nin qetnamelerini yerine yetirmese, Birleşmiş Ştatlar “sülhü berqerar etmeye hazırdır.” Konqresin Nümayendeler Palatası qetname ile bağlı sesvermenin keçirillmesine hazırlıq getdiyi vaxt Senatda da onun tesdiq edimesinin mümkünlüyü artır. Bununla bele, Senat qüvve işletmek üçün prezidente verilmiş selahiyyetlerin müddetinin iki ilden sonra başa çatması ile bağlı düzeliş üzerinde işleyir. Prezident Buş ise helelik İraqa qarşı herbi emeliyyatlara başlayıb-başlamamaq haqda qerar vermeyib. Lakin Birleşmiş Ştatlar prezidenti BMT-nin İraq tekrsilah olmasa, herbi emeliyyatları destekleyen qetnameni qebul etmesine çalışdığı vaxt Konqresin onun arxasında dayanmasını isteyir.

XS
SM
MD
LG