Amerika keşfiyyatı İranda El-Qaida düşergesinin aşkar edildiyini bildirir - 2002-09-27

Birleşmiş Ştatların keşfiyyat menbelerinin vediyi me’lumata göre, İranın şerqinde El-Qaidenin be’zi döyüşçülerinin istifade etdiyi düşerge aşkar edilmişdir. Keşfiyyat orqanları bildirir ki, bele görünür, bu düşerge Yaxın Şerqin müxtelif ölkelerinde tenha ve uzaq yerlerde yaradılmış terror düşergelerinden biridir. Adlarının açıqlanmamasını isteyen keşfiyyat nümayendeleri Amerikanın Sesine bildiribler ki, El-Qaide üzvlerinin İranın şerqinde aşkar edilmiş düşergeden istifade etdiklerine inanılır. Lakin düşergenin Efqanıstan serheddine olduqca yaxın yerleşmesine baxmayaraq, onlar hesab etmirler ki, bu, El-Qaide üçün xüsusi bir te’lim yeridir. Müdafie naziri Donald Ramsfild Pentaqonda müxbirlerin suallarına cavab vererken düşerge haqda danımaqdan imtina etmişdir. Lakin o, İranda çox sayda El-Qaide üzvünün olduğuna şübhe olmadığını bir daha qeyd etmişdir.

“İranda çox sayda El-Qaide üzvü var. İran onlara sığınacaq verir, amma onlar xalqa deyirler ki, yox sığınacaq vermirik, halbuki verirler. Onlar xalqdan heqiqeti gizledirler, biz deyende ise bundan xoşları gelmir.

Terror düşergesinin aşkar edilmesi Röyter agentliyinin Efqanıstanın qerbinde anti-terror emeliyyatlarında iştirak eden Amerika esgerlerinin İran serheddine yaxın yerde yerleşdirilmesi haqda verdiyi xeberlerden sonraya tesadüf edir. Müdafie nazirliyinin yüksek seviyyeli bir resmi nümayendesi verilen me’lumatlarla bağlı sualların cavabında tehlükesizlik sebebiyle herbi qüvvelerin bir yerden başqa yere keçmesi haqda danışmaqdan imtina etmişdir. Lakin resmi nümayende bildirmişdir ki, Birleşmiş Ştatların herbi qüvveleri Efqanıstanın qerbinde bundan evvel yerleşdirilmişdiler ve komandirlerin lazım bildiyi halda, regionun bütün yerlerinde hereket edirler. Müdafie nazirliyinin adının açılanmasını istemeyen resmi nümayendesi bildirmişdir ki, eger İran hansısa bir sebeble Amerikanın onun fealiyyetlerini aşkar edeceyinden qorxursa, o zaman Birleşmiş Ştatların herbi qüvvelerinin bir yerden başqa yere hereket etmesinden narahat olmalıdır. Lakin o elave etmişdir ki, eger İran terrorzimi heç bir şekilde deteklemirse, Amerika herbi qüvvelerinden qorxmağa esas yoxdur