Accessibility links

Serbiyada prezident seçkileri keçirilir - 2002-09-29


Ölke prezidenti olmaq üçün 11 nefer öz namizedliyini ireli sürmüşdür. Lakin bu namizedler arasında Slobodan Miloşeviçi meğlub eden demokratik alyansın reqib qruplarını temsil eden yalnız ikisinin gelen ay tekrar seçkilerde qarşılacağı gözlenilir. Slobodan Miloşeviç hakimiyyetden salındıqdan sonra Yuqoslaviyaya Voyuslav Koştunitsa rehberlik edir. Lakin Yuqoslaviya federasiyası Serbiya ve kiçik respublika olan Monteneqronun azad biriliyi kimi gelen aylarda formaca deyişeceyi üçün cenab Koşnitsa indi Serbiya prezidentliyine namizedliyini ireli sürmüşdür. Voyislav Koştunitsa özünü mö’tedil milletçi adlandırır. O, Slobodan Miloşeviçin hakimiyyeti illerinden sonra özüne gelmeye başlayan ölkede demokratiya ve qanunun hökmü prinsiplerine sadiq bir ölke rehberidir. Bununla bele, Voyuslav Koştunitsa Qerbin ünvanına ve azad bazar iqtisadiyyatı yolunda esaslı islahatlara qarşı çıxışlar edir. Voyislav Koştunitsanın rebiqi Yuqoslaviyanın baş nazir müavini, iqtisadiyyat professoru Mirolyub Labuşdur. Cenab Labuş Qerb ve beynelxalq maliyye teşkilatları terefinden alqışlanan, lakin serbler terefinden keskin tenqidlere me’ruz qalan iqtisadi islahatların me’marı sayılır. Mirolyub Labuş böyük ehtiyac duyulan xarici investisiyaların celb olunması meqsedile iqtisadi keçidin daha tez baş vermesine çalışır. Tehlilçiler bugünkü seçkilerin seçiciler arasında ümidsizlik ehval-ruhiyyesinin mövcud olduğu şeraitde keçdiyini söyleyirler. Bunun başlaca sebebi kimi ise Voyuslav Koştunutsa ve Mirolyub Labuşu destekleyen baş nazir Zoran Cinciç arasında geden hakimiyyet uğrunda mübarize gösterilir. İki il bundan evvel Voyuslav Koştunutsa Slobodan Miloşevi meğlub etdiyi zaman sesverme menteqlerine çoxsaylı seçici gelmişdi. O zaman sesverme Miloşeviçin hakimiyyetde qalıb-qalmaması meselesini hell etmek üçün bir referenduma benzeyirdi. Tehlilçi Bratislav Qrubaçic prezidentliye namizedlerin müxtelif proqramlarla çıxış etdiyini deyir.

“Konstisusiya meseleleri üzre mütexessis, hüquqşünas Koştunutsa daha çox dövlet quruculuğu, konstitusiyanın deyişdirilmesi, hüquqi sistemi deyişdirerek dövletin öz qanuni funksiyalarını yerine yetire bilmesi üçün şeraitin yaradılmasına çalışdığlı halda, iqtisad elmleri professoru olan cenab Labuşun gündeliyinde tez bir zamanda özelleşdirme ve iqtisadi islahatların heyata keçirilmesi, habele beynelxalq teşkilatların desteyini qazanaraq Avropa Birliyine üzvlük meseleleri durur.”

Seçkiqabağı re’y sorğularının neticeleri Voyuslav Koştunutsa ve Mirolyub Labuşun her birinin seslerin 30 faizini aldığını gösterir. Radikal milletçi Voyislav Şeşel 13 fazile üçüncü yerde gedir. Şeşeli hal-hazırda Haaqada mehkeme prosesi geden keçmiş prezident Sobodan Miloşeviç destekleyir. Lakin tehlilçilerin fikrince, Slobodan Miloşeviçin Haaqada mehkeme salonunda çıxışlarının her gün televiziyada gösterilerek serb milletçiliyini qızışdırmasına baxmayaraq, bunun bugünkü seçkilere te’siri olmayacaq. Bir de ki, milletçilerin çoxunun balansı saxlamaq meqesidle gelen ay iki namized arasında geden mübarizede Voyuslav Koştunitsaya ses vereceyi gözlenilir. Re’y sorğularının neticelerine göre, bu gün ne Voyuslav Koştunitsa, ne de Mirolyub Labuş böyük ses çoxluğu qazanaraq qelebe elde ede bilmeyecekler ve Serbiyanın növbeti prezidentinin kim olacağı gelen ay tekrar seçkilerde müeyyen edilecek.

XS
SM
MD
LG