Accessibility links

Prezident Buş İraqa qarşı herbi emeliyyatların başlamasının sebeblerini izah etmek meqsedile Amerika xalqına müraciet etdi - 2002-10-08


Yarım saatlıq çıxışında prezident Buş Amerikalılara İraq lideri Seddam Hüseynden gelen tehlükenin günbegün artdığını demişdir. Corc Buşun dediyi kimi, İraq lideri Birleşmiş Ştatlara hücum etmek üçün her hansı bir gün terrorçuları kimyevi, ya da bioloji silahlarla te’min ede biler.

“Eger biz bilsek ki, Seddam Hüseyn bu gün tehlükeli silahlara malikdir ve biz bunu bilrik, o zaman dünyanın onun güclenib daha tehlükeli silahlar istehsal etmeyini gözleyib sonradan onunla mübarize etmesi hansı mentiqe uyğundur?”

Prezident Buş İraqı terksilah etmek üçün BMT-ni yeni silah teftişi proqramı hazırlamağa çağırmışdır. Eger beynelxalq ictimiayyet fealiyyet göstermese, cenab Buş deyir ki, bunu Birleşmiş Ştatlar ve onun müttefiqleri edecek.

“Her şeyi redd edib te’xire salmaq vaxtı gelib keçdi. Seddam Hüseyn silahı atmalıdır, yoxsa, sülh namine biz onu terksilah etmek üçün koalisiya yaradacayıq.”

Prezident Buş qeyd etmişdir ki, Seddam Hüseyn BMT-nin qetnamelerine emel etmelidir, lakin onun sözlerile, “bunun baş vereceyine ümid yoxdur.” Corc Buş İraqa qarşı herbi qüvve işletmek istemediyini demişdir, lakin iş bu yere çatsa, İraqın herbi rehberliyine kimyevi silah işletmemek üçün xeberdarlıq etmişdir.

“Süquta uğradığını gören İraq rejimi en qeddar ve dehşetli vasitelere el ata biler. Eger Seddam Hüseyn bu vasitelerden istifade etmek emri verse, onun generallarına bu emrleri yerine yetirmekden imtina etmek meslehetdir. Eger onlar buna razı olmasalar, başa düşmelidirler ki, butun müharibe cinayetkarları axtarılıb cezalandırılacaqlar.”

Prezident Buş İraqa qarşı herbi qüvve işletmek üçün Konqresin ona selahiyyetler vermesini isteyir. Bele ki, prezidentin fikrince, İraqdan gelen tehlüke ile mübarize etmek üçün diplomatik se’yler kifayet deyil. Senatda be’zi demokratların bu qetname ile prezidente daha artıq hakimiyyet verileceyini düşünüb e’tiraz etmelerine baxmayaraq, Konqresin her iki palatsında qetnamenin qebul edileceyi gözlenilir.

Senatda Demokrat ekseriyyetin lideri Tom Deşl qetnamenin yalnız İraqın terksilah edilmesi meselesi üzerinde merkezleşmesini isteyir ve qonşularına hede geldikde, etnik azlıqların hüquqlarını pozduqda ve Körfez müharibesi zamanı herbi mehbusları qaytarmaqdan imtina etdiyi teqdirde İraqa qarşı qüvve işletmek isteyen prezidente geniş selahiyyetler verilmesinin eleyhine çıxır. Prezident Buş deyir ki, prezidentin hakimiyyetinin mehdudlaşdırılması hele herbi qüvveden istifade edib-etmemek haqda qerar çıxarılmamışdan onun el-qolunu bağlaya biler.

“Bu qetnameni qebul etmek hele o demek deyil ki, herbi qüvveden istifade edilmesi qaçılmazdır. Qetname BMT-ye ve bütün dünya xalqlarına onu gösterecek ki, Amerika xalqı bir mövqeden çıxış edir ve hesab edir ki, medeni dünyanın teleblerinin yerine yetirilmesinin me’nası var.”

Prezident Buş çıxışında onu da qeyd etdi ki, Konqresin qetnamesi hem de Seddam Hüseyne bir mesaj ola biler: sülhün yegane yolu BMT-nin qetnamelerini yerine yetirmekdir. “Bunu etmek üçün ise vaxt azdır.”-deye prezident fikrini tamamlamışdır.

XS
SM
MD
LG