Accessibility links

Amerika sentyabrın 11-i ile müqayisede daha böyük terror hücumuna meruz qala biler - 2002-10-20


Birleşmiş Ştatların herbi tehlilçileri ve be’zi resmi nümayendeler Amerikanın bu yaxınlarda yeni terror hücumuna me’ruz qala bileceyini söleyirler. Tehlilçilerin fikrince, yeni hücum keçen il sentyabrın 11-i hücumu zamanı olduğundan daha çox zerer vura biler ve bu defe kütlevi qırğın silhlarından istifade oluna biler.

Bu yaxınlarda Vaşinqtonda milli tehlüksezlik strategiyası ve siyaseti mövzusunda keçirilmiş konfransda Buş administrasiysının ekspertleri ve beynelxalq terrorizm meseleleri üzre müxetesissler Birleşmiş Ştatlara qarşı yeni terror hücumunun dehşetli menzeresini tesvir etdiler. Prezident Buşun xüsusi müşaviri, Milli tehlükesizlik şurasının silahların azaldılması strategiyası ve daxili tehlükesizlik meseleleri üzre şö’besinin direktoru Robert Cozef El-Qaideinin Amerika qarşı hücumlarda istifade etmek üçün kütlevi qırğın silahları ele keçirmeye çalışdığını deyir.

“El-Qaidenin bize hücum etmek üçün yaramaz dövletlerden ve başqa menbelerden kimyevi, bioloji ve radioloji silahlar ele keçirmeye marağının artdğını bildikde bu faktın ehemiyyeti artır. Kütlevi qırğın silhaları istehsal etmeye çalışan ölkelerle terrorizmi destekleyen ölkelerin siyahılarını tutuşduduqda, bu silahlara malik terrorçulardan gelen tehlüke tamamile aydın olur. Çünki bu siyahılar demek olar ki, eynidir.”

Pentaqonda Tehlükelerin azaldılması agentliyinin direktoru Stefen Yanq terrorçuların Birleşmiş Ştatlara hücum zamanı kimyevi silahlardan istifade ede bilmesinden narahatlığlını ifade edir. “Meni en çox narahat eden bu ölkede saxlanıb her il buraya getirilen zeherli maddelerin hecmidir. Bu kimyevi mehsulların etrafa yayılması olduqca böyük zerer vura biler. Elbette, bu gün nahar zamanı da böyük felaketler baş vere biler ve biz çox az iş göre bilirik.”

Şotlandiyada Sent Endrü universitetinde Terrorizm ve Siyasi zorakılıq tedqiqatları merkezinin prezidenti Pol Vilkison hesab edir ki, El-Qaide şebekesini dağıtmaq üçün çox iş görülse de, Birleşmiş Ştatlar yeni böyük hücum qarşısında hele de acizdir.

“Bizim tekce mülki aviasiyada deyil, deniz erazilerinin qorunması sahesinde şahidi olduğumuz gücsüzlüyümüzü, infrakstrukturları, enerji menbelerini, habele özel senaye sahelerini müdafie etmek üçün zeifliyimizi nezere alsaq görerik ki, tehlükesizliyimizi te’min edib bu qlobal şebekeden özümüzü müdafie etmeye hazır olduğumuzu deye bilmek üçün hele çox iş görmeliyik.”

Tehlilçilerin fikrince, kütlevi dağıntılar yaratmaq ve infrastruktura ciddi zerer vurmaq meqsedile heyata keçirilen terror emeliyyatlarının qarşısını almaq sahesinde mübarize aparmaq üçün yeni strategiyalar işlenib hazırlanmalıdır. Milli tehlükesizlik meseleleri üzre tehlilçi, “Amerikada Cihad” senedli televiziya filminin yaradıcısı Stiven Emerson terror qruplarının yeni böyük hücum planlaşdırdığını deyir.

“İndinin özünde artıq mövcud, ya da teşkil olunmaqda olan qruplar var ki, bunların meqsedi Amerikada sentyabrın 11-i hücumlarından da böyük dağıntılar yaradacaq bir hücum heyata keçirmekdir. Bu yeni hücum gelen bir-iki il içinde heyata keçirile biler.”

Resmi nümayendelerin bildirdiyine göre, be’zi dövletler ve terror teşkilatları sentyabrın 11-i Vaşinqton ve Nyu Yorka hücumlar zamanı mülki teyyarelerin qaçırılması ile müqayisede qat-qat artıq zerer vurmaq üçün qabiliyyetlerini artırmaqla meşğuldurlar. Resmi nümayendeler deyir ki, Birleşmiş Ştatların milli tehlükesizliyi indi presedenti olmayan bir tehlüke ile qarşılaşa biler.

XS
SM
MD
LG